Dobit CGES-a za prošlu godinu 35,7 miliona eura

Bez autora
Apr 15 2024

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona euraa, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.

Mijušković je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je dinamična priča o toj energetskoj kompaniji, koja je postala sinonim za uspjeh od početka samostalnog poslovanja.

„Ipak, naš poslovni put od 2021. godine, kada sam preuzeo funkciju predsjednika Odbora direktora, obilježen je istorijskim rezultatima, tako da je CGES u toj godini ostvario dobit od 16,9 miliona eura, u 2022. godini 20,3 miliona eura, dok smo u prošloj godini imali rekordan profit od čak 35,7 miliona eura, što je u ukupnom iznosu, za tri godine, impresivnih 72,9 miliona eura dobiti“, precizirao je Mijušković.

On je dodao da su podijelili i dividende za 2020. i 2022. godinu u ukupnom iznosu od 15,7 miliona eura, od čega se na državu, kao većinskom vlasniku CGES-a, odnosi 8,7 miliona eura u bruto iznosu.

„Državi smo uplatili i porez na dobit od 9,6 miliona eura za isti period, uz istovremeno pojeftinjenje tarife za prenos za oko 22 odsto, što odražava našu odgovornost prema zajednici, odnosno podršku ekonomskom razvoju Crne Gore“, poručio je Mijušković.

Prema njegovim riječima, ključni faktor u trijumfu kompanije leži u strateškom ulaganju u investicije, realizaciji razvojnih infrastrukturnih projekata, pažljivo definisanih strategija, kao i posvećenosti rješavanju svih izazova, kojih je bilo tokom prethodnog perioda.

„Naša vizija, odlučnost i posvećenost održivim energetskim rješenjima, osigurali su nam ne samo finansijski prosperitet, već i povjerenje zajednice u kojoj poslujemo, kao i poslovnih partnera van crnogorskih granica. Zahvaljujući neumornom angažmanu i stručnosti našeg tima, naša energetska kompanija postigla je istorijski poslovni uspjeh. Svaki član našeg tima, od stručnjaka u tehničkim sektorima do administrativnog osoblja, zaslužan je za ovaj veliki uspjeh“, naveo je Mijušković.

Njihova predanost, inovativnost i timski duh, omogućili su da se ostvare izvanredni rezultati i postave novi standarde.

„Zato koristim priliku da im se zahvalim na posvećenosti i naporima koji su omogućili da naša kompanija ostvari zavidne rezultate“, dodao je Mijušković.

Na pitanje kolika je dosadašnja korist za CGES, odnosno državu Crnu Goru, od projekta podmorskog povezivanja, Mijušković je odgovorio da dinamičan segment portfolija CGES-a započinje podmorskim kablom, koji povezuje prenosne sisteme Italije i Crne Gore, postajući vitalna infrastruktura za energetsku kompaniju.

„Prenos električne energije kroz ovaj kabl postaje simbol povezanosti i prosperiteta. Upotrebom modernih tehnologija i sofisticiranih sistema, kompanija ostvaruje maksimalne benefite od iskorišćenosti kabla, čime osigurava stabilnost u snabdijevanju energijom i profitabilnost, kao i porast interesovanja od strane učesnika na tržištu električne energije za dodjelom prekograničnih prenosnih kapaciteta, što dovodi do povećanja prihoda po ovom osnovu i na ostalim granicama“, rekao je Mijušković.

Tome u prilog idu i brojke koje govore da ukupni prihodi po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta, od puštanja u rad HVDC-a do kraja marta ove godine, iznose 152,1 milion eura, od čega na kablu 56,1 milion eura.

„Kao nacionalni operator prenosa električne energije, čija je djelatnost regulisana, ostvareni i odobreni prihodi podliježu korekcijama za regulatorni period, što je dovelo do smanjenja tarife za prenos električne energije za regulatorni period od 2023-2025 godine, za čak 22 odsto“, saopštio je Mijušković.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući toj efikasnoj vezi, Crna Gora je postala ključno energetsko čvorište regiona, doprinoseći ekonomskom razvoju zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik